Letošní sladký hit? Červené perníky

Do pečení letos zapojila celou rodinu. „Děláme chaloupky, betlémy nebo i celé kolekce,“ říká mladá žena, která perníky připravuje z těsta šlehaného nad parou.

Skořici, badyán, nové koření a hřebíček si sama tluče v hmoždíři. „Těsto pak má úplně jinou vůni, než když do něho dáte kupovanou směs koření,“ tvrdí perníkářka, která má doma na tři stovky vykrajovátek.

Mnoho zákazníků nejvíc obdivuje její styl zdobení. Někteří už na trzích a výstavách poznávají její rukopis. „Určitě to chce umět malovat, mít cit v ruce. A to v naší rodině máme. I tatínek moc krásně maluje a pamatuji si, že dřív pekl i cukroví,“ usmívá se Zachovalová.

Na tuhou polevu má jednoduchý recept. Přidat do bílků víc cukru a vše míchat ručně, vařečkou. Perníkářkou se vyučená pánská krejčová stala před dvěma lety. Mezitím už stačila získat certifikát regionálního výrobce z Moravského krasu. „Zavázala jsem se tím, že většina surovin, tedy med i vajíčka, pochází od chovatelů nebo pěstitelů z Moravského krasu,“ vysvětluje žena.

Perníky Zdeňky Zachovalové uvidí příští rok návštěvníci veletrhu Styl a Kabo na brněnském výstavišti. „Připravuji kolekci asi pěti stovek perníků. Srdíčka, protože bude svátek svatého Valentýna, ale také střevíčky a figuríny na šaty. Tak, aby se perníky tematicky hodily k veletrhu,“ dodává.

Blanenský deník, 27.12.2010 8:44

Celý článek zde.